Περιοχή

Η Κίμωλος

Η Κίμωλος με έκταση μόλις 37,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα  διαθέτει μια έντονα διαμελισμένη ακτογραμμή μήκους 45 χιλιομέτρων που σχηματίζει δεκάδες ακρωτήρια και πληθώρα υπήνεμων κολπίσκων που φιλοξενούν τόσο μικρές και δυσπρόσιτες όσο μεγάλες, ανοικτές και εύκολα προσβάσιμες  αμμουδερές παραλίες.

 

Περιβάλλεται από γειτονικά ακατοίκητα νησιά όπως του Αγίου Ευσταθίου, του Αγίου Γεωργίου και της Πολυαίγου (το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί  της Μεσογείου) τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με σκάφος.
Με σκάφος επίσης μπορείτε να γνωρίσετε και τη Βόρεια πλευρά του νησιού στην οποία δεν υφίσταται οδικό δίκτυο.

 

Τμήμα της Κιμώλου μαζί με την Πολύαιγο είναι ενταγμένα ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έντονης ενδημικής βιοποικιλότητας στο Κοινοτικό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (NATURA 2000).
Στο νησί λειτουργεί Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ αξίζει να περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα ασβεστωμένα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού και να θαυμάσετε τη λιτή κυκλαδίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενός πραγματικά αυθεντικού και ανέγγιχτου από το χρόνο νησιού.

Μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου, και το μοναδικής αξίας γεωλογικό μνημείο «Σκιάδι» στο ΒΔ τμήμα της Κιμώλου καθώς και τις πανέμορφες Εκκλησίες και τα ξωκλήσια της.
Μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο της Κιμώλου και κυρίως της Πολυαίγου με το θαλάσσιο ταξί Η εμπειρία θα σας ανταμείψει.

 

Για τους λάτρεις της καλής ελληνικής κουζίνας υπάρχουν πολλές επιλογές τόσο στο χωριό όσο και στην Ψάθη ή τις επιμέρους παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική τους απαίτηση.

 

Τέλος παραδοσιακά καφενεία, αλλά και σύγχρονα bar και  café (τόσο στα περιβάλλοντα το Ενετικό Κάστρο σοκάκια του χωριού όσο και στην ειδυλλιακή Ψάθη) σας περιμένουν για να  σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.